Dostupni linkovi

Francuska: Poslanici Donjeg doma za produženje vanrednog stanja


Francuski parlament, ilustrativna fotografija
Francuski parlament, ilustrativna fotografija

Donji dom Francuskog parlamenta glasao je jutros s ogromnom većinom za produženje vanrednog stanja na još šest meseci posle prošlonedeljnog masakra u Nici, a popodne će o tome glasati i gornji dom, Senat.

Vanredno stanje je bilo na snazi od terorističkih napada u Parizu u novembru, a ovim produženjem će mere koje policiji daju dodatna ovlašćenja u vršenju pretraga i stavljanju ljudi u kućni pritvor, ostati na snazi do kraja januara 2017. godine, prenosi AFP.

Donji dom, ili Narodna skupština, takođe je glasala za to da se vlastima omogući da pretražuju prtljag i vozila bez prethodnog odobrenja tužilaštva.

Debata o novom zakonu bila je napeta a poslanici su na kraju rano jutros podržali zakon o produženju vanrednog stanja sa 489 glasova za i 26 protiv.

Taj zakon sada treba da usvoji i Senat, koji će, prema planu, glasati popodne.

Ovo će biti četvrto produženje vanrednog stnja u Francuskoj.

Predsednik Fransoa Oland je prošle nedelje najavio plan za ukidanje vanrednog stanja ali je promenio stav nekoliko sati kasnije kada je vozač kamiona teškog 19 tona uleteo u masu građana tokom proslave 14. jula usmrtiši 84 ljudi.

Odgovornost za taj napad je preuzela Islamska država Iraka i Levanta.

Na kompjuteru vozača, Tunišanina Mohameda Lahuajeja Buhlela, nađene su zastrašujuće fotografije tela žrtava, boraca koji poziraju sa zastavom Islamske države i fotografije lidera Al Kaide Osame bin Ladena.

Međutim, tužilac u Parizu Fransoa Molin je rekao da nema direktnih dokaza o povezanosti Tunižanina sa IDIL-om koji tvrdi da je njihov pripadnik.

XS
SM
MD
LG