Dostupni linkovi

UN traže od Turske da poštuje vladavinu prava


Zeid Ra’ad Al Hussein visoki komesar UN za ljudska prava
Zeid Ra’ad Al Hussein visoki komesar UN za ljudska prava

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad al Husein pozvao je vlasti u da se pridržavaju vladavine zakona u odgovoru na neuspjeli pokušaj puča u Turskoj.

On je pozvao da da se omogući nezavisnim posmatračima da posjete zatvore u Turskoj i provjere uslove i tretman zatvorenika, kao i da omoguće pritvorenima kontakte sa advokatima i porodicama.

"Kao posljedica tako traumatičnog iskustva, od krucijalnog je zančaja da se obezbijedi da poštovanje ljudskih prava ne bude ugrožno u ime sigurnosti, kao i da se ne žuri sa kažnjavanjem onih koji se smatraju odgovornim " rekao je Zeid.

"Ponovno uvođenje smrtne kazne bilo bi kršenje obaveza Turske prema međunarodnom humanitarnom pravu i to bi bio veliki korak u pogrešnom pravcu" poručio je UN komesar za ljudska prava.

I zvaničnik britanskog ministarstva vanjskih poslova Alan Duncan poručio je u utorak da bi međunarodni položaj Turske bio značjano oštećen ukoliko odluče da ponovo uvedu smrtnu kaznu.

U prvih 48 sati nakon pokušaja puča u Turskoj uhapšeno je 6000 ljudi, među njima visokih vojnih zvaničnika, članova visokog sudskog vijeća, sudija Ustvanog suda, kasacionih sudija i tužilaca.

U utorak su hapšenja nastavljena širom zemlje, uhapšeni su i vojnici koji se sumnjiče za pokušaj napada na predsjednika Erdogana, ljudi se otpuštaju s posla u brojnim državnim institucijama a Associated press je objavio da je su državni mediji objavili da je zbog pokušaja puča otpušteno i 1577 dekana univerziteta širom zemlje.

XS
SM
MD
LG