Dostupni linkovi

Ahmetović podnio inicijativu za smjenu Igora Crnatka


Sadik Ahmetović, poslanik SDA u BiH parlamentu

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović je, prilikom utvrđivanja dnevnog reda sjednice u utorak, podnio inicijativu za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka, zbog izjava o Srebrenici.

Ahmetović je podsjetio da je prije nekoliko dana u Potočarima bila komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici te da je "nakon svih ovih godina ministar Crnadak smogao snage da ponovo otpočne sa odlukom koja u sebi sadrži zabranu da djelatnici Ministarstva vanjskih poslova BiH učestvuju u organizaciji komemoracije, iako je Memorijalni centar institucija BiH“.

"Radi se o komemoraciji koja ima svoju ustaljenu praksu i mi smo u vremenu prvih odlazaka i komemoracija u Potočarima imali niz zabrana koje su dolazile iz institucija, kako entitetskih tako državnih i došli smo u fazu da prevaziđemo ove zabrane", kazao je Ahmetović.

On kaže da je rečeno da izjave načelnika Općine Srebrenica narušavaju vanjskopolitičke ciljeve BiH, odnosno jedan cilj, a radi se o dobrosusjedskim odnosima.

"Tačno je da izjave iz Srebrenice narušavaju te odnose, ali one su odgovor onima koji negiraju genocid. I ne može se tražiti krivac u onome ko želi pravdu i ko želi da se poštuju odluke i presude Međunarodnog suda pravde", istaknuo je Ahmetović, dodajući da su "ovdje potpuno zamijenjene teze".

XS
SM
MD
LG