Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gulen ne veruje da će ga SAD izručiti Ankari


Redžep Tajip Erdogan i Fetula Gulen

Fetulah Gulen, muslimanski sveštenik i oštri protivnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ocenio je da je zahtev turskih vlasti da ga SAD izruče Ankari zbog navodne uloge u neuspelom puču unapred osuđen na neuspeh.

Gulen, duhovni lider pokreta Hizmet, koji promoviše umereni Islam u više desetina zemalja, negira optužbe Ankare da stoji iza pokušaja puca.

"Lično nisam zabrinut," rekao je Gulen, u intervjuu nekolicini medija, uključujući AFP, u svom domu u Sejlorsburgu u Pensilvaniji gde živi u dobrovoljnom izgnanstvu od 1999. godine.

"SAD su zemlja zakona. Zakon ovde suvereno vlada. Ne verujem da će vlada obratiti pažnju na bilo šta što nije pravno osnovano", rekao je Gulen.

Erdogan koji Gulenov pokret smatra terorističkom organizacijom rekao je Si-en-en-u rekao da će narednih dana podneti i zvaničan zahtev za izručenje sedamdesetpetogodišnjeg imama.

Međutim, američki državni sekretar Džon Keri je rekao da će Ankara morati da pruži "dokaze a ne tvrdnje" protiv Gulena, podseća AFP.

Turska vlada je prethodno bezuspešno pokušala da isposluje izručenje Gulena posle korupcionaškg skandala 2013. godine u kome sutri ministra podnela ostavku.

"Pošto to nisu bili pravni zahtevi, američka vlada ih nije uzimala za ozibljno," podstio je Gulen.

Sada, će, kako je oceniio, pokušati da urade isto sa ovim pokušajem puča.

Gulen ne samo da negira učešće već je i osudio pokušaj puča u kome je skoro 300 ljudi poginulo.

"Uvek sam bio protiv vojne intervencije u unutrašnjoj politici," rekao je Gulen.

On je nazvao pokušaj puča "izdajom turske nacije" i dodaje da bi pozvao zaverenike da odustanu da je znao za planove o rušenju vlade.

Gulen je međutim takođe zabrinut da se aktuelna turska vlada udaljava od demokratskih principa.

"Ovakva vrsta režima više podseća na klan ili plemensku upravu," rekao je on.

Opozicioni lider je zabrinut i zbog pogoršanja odnosa sa SAD.

"Ukoliko se odvoji od NATO Turska će zapasti u haos. Turskoj je potrebno partnerstvo sa SAD više nego što je Americi potrebno partnerstvo sa Turskom", zaključio je Gulen.

XS
SM
MD
LG