Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protest inicijative "Ne da(vi)mo Beograd"


Protest ispred Gradske uprave u Beogradu

Protest inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" počeo je na Trgu Nikole Pašića ispred Skupštine Grada Beograda, na kojem aktivisti simbolično "uručuju otkaze" odgovornima za rušenje objekata u Savamali u noći 24-25. aprila.U najavi protesta, aktivisti su naveli da će "vršiti pritisak" i zahtevati da nadležni snose odgovornost, a ocenili su da je nedopusivo da mesec i po otkako je gradska vlast označena kao odgovorna za te incidente, još niko nije smenjen, niti odgovarao.

Članovi Inicijative najavili su i da neće prestati da traže odgovornost, ako oni koji su odgovorni za rušenje objekata u Savamali ne budu danas na sednici Skupštine grada, koja počinje u 10.00 časova.

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" do sada je organizovala pet masovnih gradjanskih protesta zbog rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala u noći izmedju 24. i 25. aprila.

Na protestima su zatražene ostavke gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, v.d. direktora policije Vladimira Rebića, predsednika Skupštine Beograda Nikole Nikodijevića i načelnika Komunalne policije Nikole Ristića.U noći izmedju 24. i 25. aprila osobe s fantomkama bagerima porušile nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici i maltretirale gradjane koji su se tu zatekli, vezivali ih i oduzimali im mobilne telefone. Gradjani su zvali policiju, ali su ih službenici, govoreći da nisu nadležni, upućivali na Komunalnu policiju u kojoj su im takodje rekli da nisu nadležni, te niko nije obavio uvidjaj.

U izveštaju o kontroli rada policije u izbornoj noći, zaštitnik gradjana Saša Janković naveo je da je službenicima iz vrha policije bilo naredjeno da ne reaguju na pozive gradjana.

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić pre mesec i po dana izjavio je da je vrh gradske vlasti odgovoran za noćno rušenje Savamale.

XS
SM
MD
LG