Dostupni linkovi

Samoraspuštanje hrvatskog Sabora


Hrvatski Sabor, ilustrativna fotografija
Hrvatski Sabor, ilustrativna fotografija

Odluka o samoraspuštanju hrvatskog Sabora stupila je na snagu i od danas počinju da teku ustavni rokovi za prijevremene parlamentarne izbore koji moraju biti održani najmanje 30, a najviše 60 dana od raspuštanja Sabora.

Odluka o odloženom samoraspuštanju Sabora donijeta je 20. lipnja, četiri dana nakon što je premijeru Tihomiru Oreškoviću izglasano nepovjerenje.

Ovaj, osmi saziv Hrvatskog sabora od sticanja nezavisnosti bio je najkraći do sada. Kako prenosi agencija Hina, trajao je 200 dana, a efektivno se radilo samo 57 dana.

U saboru je bilo zastupljeno 19 stranaka i 12 nezavisnih poslanika okupljenih u 15 poslaničkih klubova. Od ukupno 151 poslanika samo su 30 bile žene.

Osim po najkraćem trajanju, osmi saziv hrvatskog parlamenta ostat će upamćen i po tome što je prvi put vladajuća stranka rušila sopstvenog premijera, kao i po tome što je za razliku od svih dosadašnjih uspio da bude konstituiran tek iz drugog pokušaja, a rad ovog saziva obilježili su i problemi sa kvorumom.

Nakon što je odluka o samoraspuštanju Sabora stupila na snagu na potezu je predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović koja će raspisati izbore vjerovatno 11. rujna.

XS
SM
MD
LG