Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik najavio saglasnost za SPP


Dodik i Vučić u Beogradu 14. jula 2016.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da će dati saglasnost za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH sa Evropskom unijom.

"Sutra ću razgovarati sa poljoprivrednim proizvodjačima i onda dati saglasnost za potpisivanje SSP", rekao je Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Predstavnici RS nisu pristali da potpišu ranije, tvrdeći da bi to nanelo višemilionske štete, prije svega, poljoprivrednicima u Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Dodik je kazao da je zahvalan Vučiću što je organizovao sastanak sa njemačkim saveznim ministrom za poljoprivredu Kristijanom Šmitom i da je sa njim razgovarao kako da se "nadoknade gubici koje će Bosna i Hercegovina imati zbog potpisivanja SSP".

Vučić je prethodno rekao da je Dodiku predložio da se potpiše SSP kako bi se pokazala i "opredeljenost srpskog naroda preko Drine za evropske integracije".

Govoreći o genocidu u Srebrenici, Dodik je kazao da je spreman da se formira medjunarodna komisija koja bi utvrdila da li je bilo genocida i da neće sporiti nijedan nalaz iz izveštaja te komisije.

Predsednik RS je rekao i da je zamolio Vučića da uključi RS u velike projekte koje Srbija ima sa Kinom i kao primjer za to naveo aerodrom u Banjaluci.

XS
SM
MD
LG