Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kerry razgovarao sa Borisom Johnsonom


John Kerry, državni sekretar SAD

Američki državni sekretar John Kerry razgovarao je sa novoimenovanim sekretarom za vanjsku politiku Velike Britanije Borisom Johnsonom.

Kerry mu je čestitao na imenovanju i apelovao na "osjetljiv i odmjeren pristup" prema povlačenju Britanije iz EU.

Najšokatniji izbor koji je Theresa May objavila je srijedu je imenovanje zvijezde kampanje za Brexit, bivšeg gradonačelnika Londona, Borisa Johnsona za šefa diplomatije, što je izazvalo burne i uglavnom negativne reakcije medija i političara danas.

Kerry je rekao da se Johnson "saglasio da su specijalne veze SAD i Britanije važnije nego ikad" i da su se obavezali na saradnju.

Dogovorili su se da se sljedeće sedmice sretnu u Briselu.

Mediji danas citiraju njegove brojne kontroverzne i upitne izjave o svjetskim političarima među njima o američkom predsjedniku Baracku Obami kao i kandidatima za budućeg predsjednika SAD Hillary Clinton i Donaldu Trumpu.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier nazavo je Johnsona " političarom od zanata koji je uspio da iskoristi euroskeptično raspoloženje za sebe", ali je dodao da sada mora preći na potpuno druge političke zadatke i voditi vanjsku politiku i izvan Brexita.

Njemčki ministar finasija Wolfgang Schauble pak vjeruje da neće biti problema u saradnji sa Johnsonom i pored njegovih brojnih kontroverznih i neprikladnih komenatra o EU i svjetskim liderima.

Imenovavši Borisa Jonsona za novog šefa diplomatije, Britanija je na to mjesto postavila jednog lažova, iako joj je u ovom trenutku potreban neko pouzdan, izjavio je danas francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault.

XS
SM
MD
LG