Dostupni linkovi

Mekalister: Srbija se obavezuje i na to da uvodi sankcije


Dejvid Mekalister
Dejvid Mekalister

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da se Srbija, kao kandidat za pristupanje Evropskoj uniji, obavezuje da sledi pravila EU i da uvede sankcije, kad i gde su one neophodne.

"Moramo biti jasni po pitanju ruske agresije u Ukrajini, da to ne sme da se toleriše. S druge strane, moraju se uzeti u obzir srpske tradicionalne istrorijske i ekonomske veze s Rusijom, koje čak mogu biti i most za dijalog, jer niko nije zainteresovan za dugoročnu konfrontaciju s Rusijom. Do tada, moramo da pokažemo odgovor, sankcije, na rusko menjanje granica u Evropi", rekao je Mekalister za Blic.

On je naveo da to nema veze sa antiruskom politikom, već sa zajedničkim vrednostima EU, a ako je Srbija pozvana da se pridruži, to znači da je spremna da deli i promoviše evropske vrednosti.

"U tome ćemo biti vrlo jasni", rekao je Mekalister.

Meklister navodi i da je, uprkos Bregzitu, svih šest država zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu, te da je najvažnija poruka iz Berlina i Brisela nastavak pregovora i konkretno otvaranje poglavlja 23 i 24 sledeće nedelje.

"To je jasan znak da treba da pomognemo Srbiji, ali je do Srbije da ispuni uslove", rekao je Mekalister.

On je naglasio i da je kancelarka Nemačke Angela Merkel lično posvećena procesu pridruživanja zapadnog Balkana i da je lični prijatelj Srbije.

"Ona je inicirala berlinski proces i to pokazuje njenu posvećenost i regionu i saradnji sa srpskom vladom", rekao je Mekalister.

XS
SM
MD
LG