Dostupni linkovi

Kineski zvaničnik: Zadržavamo pravo da proglasimo zonu vazdušne odbrane


Južno kinesko more
Južno kinesko more

Zamenik ministra spoljnih poslova Kine Liu Haising izjavio je da Peking zadržava pravo da proglasi "identifikacionu zonu vazdušne odbrane" (ADIZ) nad Južnim kineskim morem.

"Kina ima pravo da ti učini. Kina je uspostavila ADIZ nad Istočnim kineskim morem", rekao je kineski zvaničnik novinarima, dodajući da će se takav potez zasnivati na nivou pretnje Kini.

Međunarodni arbitražni sud u Hagu doneo je u utorak, 12. jula presudu u teritorijalnom sporu koji su Filipini pokrenuli protiv Kine, navodeći da Kina nema istorijsko pravo na Južno kinesko more.

Liu Haising je izrazio nadu da druge zemlje neće iskoristiti ovu priliku da prete Kini, već da će sarađivati sa Pekingom u cilju zaštite mira i stabilnosti Južnog kineskog mora.

Zvanični Peking ranije je odbacio nadležnost Međunarodnog arbitražnog suda, navodeći da je jedino dijalog direktno zainteresovanih strana, bez mešanja spolja, način za rešavanje sporova, naročito zbog toga što su neslaganja Kine i Filipina tek jedan u nizu teritorijalnih sporova u regionu.

XS
SM
MD
LG