Dostupni linkovi

Iljir Meta u zvaničnoj posjeti Podgorici


Iljir Meta
Iljir Meta

Predsjednik Skupštine Albanije Iljir Meta boravi u zvaničnoj posjeti Podgorici, gdje se sastao sa najvišim državnim rukovodstvom i parlamentarcima Crne Gore.

Šef albanskog parlamenta, Iljir Meta je predsjedniku Vlade Crne Gore Milu Đukanoviću uručio najviše albansko odlikovanje koje se dodjeljuje nedržavljanima Albanije - Orden nacionalne zastave kojim ga je odlikovao predsjednik Albanije Bujar Nišani za poseban i vrijedan doprinos miru i stabilnosti u regionu, intenziviranju saradnje, jačanju prijateljstva dva naroda i pažnji posvećenoj predstavljanju albanske manjine u političkom životu i institucijama Crne Gore.

„Priznanja su važni događaji u životu svakog čovjeka, ali su posebno draga priznanja koja dolaze od susjeda“, rekao je, uz riječi zahvalnosti, premijer Milo Đukanović naglašavajući poseban značaj priznanja od susjeda u regionu kakav je zapadni Balkan.

Obraćanje šefa albanskog parlamenta, Iljira Mete crnogorskim parlamentarcima je izazvalo posebnu pažnju jer se u crnogorskoj Skupštini prvi put čuo albanski jezik.

"To je posebna poruka koja se šalje ne samo Albancima u Crnoj Gori, već i cijelom svijetu o dometima Crne Gore zbog čega od srca zahvaljujem", rekao je Meta.

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Darko Pajović je najavio realizaciju inicijative da se crnogorskim poslanicima omogući upotreba maternjeg jezika, što bi po njegovom mišljenju bio „mali korak koji će doprinijeti da se Albanci u Crnoj Gori osjećaju kao svoji na svome“.

Harmoniju podgoričkog susreta, narušilo je nekoliko poslanika prosrpskih stranaka: Demokratske narodne partije i Nove srpske demokratije u skupštinskom holu razapeli transparent sa porukom da je Kosovo srce Srbije što je, na improvizovanom press-u i na albanskom jeziku, ponovio lider DNP-a, Milan Knežević.

Predsjednik albanskog parlamenta Iljir Meta je odgovorio da Albanija "maksimalno vrednuje odluku Crne Gore da prizna nezavisno Kosovo“.

Iako poslanici dvije prosrpske partije, zbog bojkota današnje skupštinske sjednice, nijesu čuli Metin odgovor, on im je poručio da njegova zemlja „svakodnevno unapređuje odnose sa Srbijom, zbog čega se nada da će ih uskoro imati na istom nivou kakvi su sa Crnom Gorom“.

„Odnosi Crne Gore i Albanije su odličan primjer na Balkanu. Imate sjajnu zemlju koja nam je pri srcu. Albanci nikad neće zaboraviti besu Crne Gore prema hiljadama Albanaca koji su na proljeće 1999. godine našli gostoprimstvo u Crnoj Gori", rekao je Meta.

XS
SM
MD
LG