Dostupni linkovi

Republika Srpska ignoriše Dan žalosti u BiH


Zgrada Vlade RS 11. jula 2016. Zastave nisu spuštene na pola koplja.
Zgrada Vlade RS 11. jula 2016. Zastave nisu spuštene na pola koplja.

U Republici Srpskoj ni ove godine nije poštovana odluka o danu žalosti kojeg je u cijeloj zemlji proglasilo Vijeća ministara BiH zbog komemoracije u Srebrenici.

Zastave na svim institucijama u Republici Srpskoj nisu spuštene na pola koplja. A komemoraciji u Srebrenici nije prisustvovao niko od predstavnika srpskih vlasti iz Republike Srpske.

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti u BiH.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucijau BiH.

Međutim na svim institucijama u RS nema zastava Bosne i Hercegovine, a zastave RS stoje na vrhovima jarbola.

Niko ove godine od srpskih predstavnika nije otišaoni na komemoraciju u povodu obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

„Uz uvažavanje svih žrtava svjedoci ste da su posljenjih nekoliko nedjelja slate poruke da nismo poželjni na komemoraciji u Srebrenici“, rekao je predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović.

Organizacioni odbor za obeležavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici, donio je ranije odluku da je državni vrh Srbije nepoželjan 11. jula na komemoraciji u Potočarima zbog negiranja genocida i nepoštovanja žrtava i njihovih porodica.

Ne odlazak u Srebrenicu samo je potvrda da aktuelne vlasti RS ne priznaju odluku Haškog tribunala koji je julska dešavanja 1995. godine okvalikifikovao kao genocid.

RS nikada genocid u Srebrenici neće priznati, poručio je danas i predsjednik RS Milorad Dodik.

„Kao što je rekao moj potpredsjednik (Ramiz Salkić) nema pomirenja dok se ne desi priznanje genocida o strane Srba. Nećemo priznati genocid jer se nije ni desio“, kazao je Dodk.

XS
SM
MD
LG