Dostupni linkovi

Žestoki sukobu u Južnom Sudanu


Dau Athorjang na konferenciji za novinare, 10. jul 2016. ilustrativna fotografija
Dau Athorjang na konferenciji za novinare, 10. jul 2016. ilustrativna fotografija

Žestoki sukobi obnovljni su u Džubi glavnom gradu Južnog Sudana, između snaga lojalnih predsjedniku i potpredsjedniku zemlje.

Izvještač iz Džube za BBC je javio da se oružana vatra i eksplozije mogu čuti u cijelom gradu, kao u i da se u sukobima koristi teška artiljerija.

Više od 200 ljudi je prema izvještajima ubijeno u okršajima od petka 8. jula.

Posljednje nasilje izbilo je nekoliko sati nakon što je Savjet bezbjednosti UN pozvao strane u sukobu da odmah obustave nasilje.

Savjet bezbjednosti je jednoglasno "najstrožije osudio nasilje" i izrazio "šokiranost i ljutnju" zbog napada na UN objekte.

Takođe su pozvali da se u Južni Sudan pošalju dodatne mirovne snage UN.

Kineski mediji su objavili da su dva pripadnika mirovnih snaga UN, Kinezi, stradali u Džubi. Još nekoliko mirovnjaka je ranjeno, a veliki broj civila našao se u unakrsnoj vatri.

Posljednji kruga nasilja izbio je kada su snage lojalne predsjedniku Salvi Kiru i one druge odane potpredsjedniku Rieku Mašaru počeli da pucaju jedni na druge na ulicama Džube.

Odnosi između dvojice zvaničnika su napeti od kada je Južni Sudan izborio nezavisnost od Sudana 2011.

Njihove snage su uzrokovale građanski rat. I pored mirovnog sporazuma dogovorenog prošle godine, kojim je trebalo biti okončano nasilje, obje strane su zadržale svoje vojne kapacitete i nastavile da se međusobno optužuju.

XS
SM
MD
LG