Dostupni linkovi

Portugalija šampion Evrope u fudbalu


Slavlje: Reprezentacija Portugalije
Slavlje: Reprezentacija Portugalije

Fudbalska reprezentacija Portugalije prvi put u istoriji osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu savladala Francusku 1:0, posle produžetaka. Gol za titulu postigao je Eder u 109. minutu.

Francuska je bila dominantniji tim i imala je veći posed i stvarala više šansi, ali je igrala i prilično grubo.

Meč je obeležio rani izlazak Ronalda u jednom od najvažnijih mečeva karijere. Na njega je u osmom minutu naleteo preoštro Dimitri Paje i pogodio ga u koleno. Kapiten Portugala ostao je još neko vreme u igri, a onda je u 17. minutu morao na kratko da izadje, da bi u 25. konačno sa suzama u očima napustio teren zbog nemogućnosti da igra.

Francuska je najbolju priliku imala u drugom minutu nadoknade, kada je Andre-Pjer Žinjak u šesnaestercu predriblao Pepea i šutirao Partisiju kroz noge, ali je lopta pogodila stativu.

U produžetku nije vidjeno previše uzbudjenja, osim što je Portugal dva puta bio u obećavajućim situacijama. Prvo je Pepe u 95. minutu slabo zahvatio loptu posle centaršuta Kvarežme, ali i da je bilo dobro, sudija je svirao ofsajd.

U 104. minutu Kvarežma je izveo korner, Eder je glavom šutirao, ali pravo u Lorisa.

Portugal je silovito počeo drugi produžetak. Prvi je Rafael Gereiro iz slobodnog udarca pogodio prečku, a onda je Eder doneo ogromnu radost svom timu.

Igrač Lila je primio loptu na oko 25 metara, okrenut ledjima golu, a onda je krenuo malo unapred, oslobodio se čuvara i po zemlji šutirao u donji levi ugao i savladao Lorisa.

Portugal je posle toga uspeo da sačuva prednost, a Francuska nije uspela da se snadje i napravi šansu do kraja meča.

XS
SM
MD
LG