Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Sarađivaćemo u istrazi navodnih damping cena čelika


Smederevska železara, ilusttativna fotografija

Vlada Srbije saopštila je da će u potpunosti sarađivati sa Evropskom komisijom u vezi sa istragom zbog navodnih damping cena čelika iz Srbije prilikom izvoza u EU.

Vlada Srbije je navela u saopštenju da je "upoznata je s postupkom pokrenutim po žalbi za navodni damping prilikom izvoza čelika u EU, a koju je uložio Eurofer, udruženje proizvođača čelika iz EU, i u potpunosti će u rešavanju ovog pitanja saradjivati sa Evropskom komisijom".

"Očekujemo da od Komisije uskoro dobijemo potpunu dokumentaciju, s preciznim informacijama na osnovu kojih ćemo pripremiti odgovor, u uverenju da proizvodjači iz Srbije nisu prekršili pravila anti-dampinga", navela je vlada.

Vlada Srbije u saopštenju je izrazila uverenje "da će i Evropska komisija prihvatiti te argumente".

Nekoliko dana nakon što je kineski "Hestil" zvanično preuzeo smederevsku Železaru, zvanični Brisel pokrenuo je istragu protiv Srbije zbog damping cena čelika.

Antidamping pocedura pokrenuta je za čelik koji je EU stizao iz Brazila, Irana, Rusije, Srbije i Ukrajine.

Evropski proizvođači čelika pozivaju se u žalbi na Protokol 5. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji se odnosi na državnu pomoć i izvozne procedure, objavila je "Politika" u subotnjem izdanju.

"U saopštenju EK se navodi da je istraga pokrenuta na osnovu dokaza koje su dostavili evropski proizvodjači čelika, a predmet istrage odnosi se na period od 1. jula 2015. godine do 30. juna 2016. godine, kada je Železarom upravljao 'HPK inženjering' na čelu sa Peterom Kamarašom", naveo je list.

XS
SM
MD
LG