Dostupni linkovi

Ruski turisti ponovo u Turskoj, doček uz koktele i cveće


Antalija
Antalija

Avion sa ruskim turistima sleteo je danas u tursko letovalište Antalija, što je prvi konkretni rezultat nedavne normalizacije odnosa između Moskve i Ankare posle osmomesečne diplomatske krize, saopštile su turske vlasti.

"Boing 737" ruske aviokompanije Rosija erlajns (Rossiya Airlines) sa 189 putnika, doleteo je iz Moskve na međunarodni aerodrom u Antaliji, nekoliko sati pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio ukidanje zabrane prodaje turističkih aranžmana za Tursku ruskim operaterima.

Lokalni mediji preneli su da su ruski turisti dočekani na aerodromu koktelom i cvećem, navodeći da je njihov ponovni dolazak prva dobra vest za turski turizam posle serije terorističkih napada u Turskoj u poslednjih godinu dana.

Prema statističkim podacima aerodroma u Antaliji, pre zamrzavanja odnosa Moskve i Ankare, Rusi su bili najbrojniji strani turisti u Turskoj, ali je njihov broj u junu značajno opao u odnosu na 98,5 odsto u junu prošle godine.

Antalija je tradicionalno omiljena destinacija ruskih turista, a u jednom od tematskih hotela postoji replika moskovske Crkve svetog Vasilija Blaženog.

Odnosi Rusije i Turske zahladneli su zbog obaranja ruskog vojnog aviona na tursko-sirijskoj granici u novembru prošle godine, nakon čega je Moskva uvela embargo na uvoz turskog voća i povrća i zabranu ruskim kompanijama da zapošljavaju turske radnike.

XS
SM
MD
LG