Dostupni linkovi

Samit NATO danas o pretnjama sa juga, migracijskoj krizi i o Ukrajini


Ministri NATO-a poziraju za grupnu fotografiju, Varšava, 8. juli 2016.
Ministri NATO-a poziraju za grupnu fotografiju, Varšava, 8. juli 2016.

Samit NATO-a u Varšavi, danas, drugog i završnog dana, razmatraće pretnje sa juga, konkretno od Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) i terorizma, bezbednosne izazove koje sobom nosi migracijska kriza, dalju podršku Avganistanu i Ukrajini, a sa partnerskim zemljama među kojima je i Srbija sačiniće bilans napretka u interoperabilnosti armija.

Od susreta s predsednikom i premijerom Avganistana zvaničnici 28 članica NATO i Crne Gore koja je pozvana na samit iako još nije završena ratifikacija njenog članstva očekuje se odluka o produženju misije Odlučna podrška, potvrda obaveza saveznika da pomognu stabilizaciji bezbednosti u Avganistanu kao i odluka o finansijskoj podršci do 2020. godine.

NATO kao celina ne učestvuje u koaliciji protiv IDIL-a, ali neke njene članice se u njoj na razne načine angažuje i NATO bi danas trebalo da stavi na raspolaganje za borbu protiv islamističkih terorista na Bliskom istoku avione AVAKS.

U okviru tih napora da se izbori s međunarodnim terorizmo samit će razmotriti i dalje intenziviranje obuke oružanih snaga u Iraku, Jordanu, Tunisu i kako da doprinese uspostavljanju bezbednosti u Libiji.

Takva obećanja u ime SAD dao je u petak u Varšavi pred početak samita i američki predsednik Barak Obama.

Samit završava sastankom o Ukrajini kome prisustvuje i predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

XS
SM
MD
LG