Dostupni linkovi

Erdogan: Želimo da kolege iz NATO ne zaborave Tursku


Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je NATO da učini više u borbi protiv prijetnje globalnog terorizma, rekavši da bi se 28-člana alijansa trebala "ažurirati" kako bi se bolje adaptirala na nove sigurnosne prijetnje.

Čelnici NATO-a sastaju se danas na samitu u Varšavi na kome se očekuje da pokažu svoju odlučnost prema sve jačoj Rusiji, uprkos, kako neki smatraju, slabljenju Zapada zbog britanskog glasanja o napuštanju Evropske unije.

Obraćajući se novinarima, uoči svog odlaska u Varšavu u četvrtak navečer, Erdogan je izjavio da će insistirati kod kolega iz NATO-a da učine više u borbi protiv militantnih napada, kao što je trostruki samoubilački bombaški napad u prošloj sedmici kada je ubijeno 45 ljudi na najvećem istanbulskom aerodromu.

“Kako smo vidjeli iz terorističkih napada, prvo u Istanbulu, a potom u Iraku i Saudijskoj Arabiji, međunarodna sigurnost postala je sve krhkija”, kazao je.

Turska je prihvatila skoro tri miliona izbjeglica koji bježe pred ratom u Siriji, što ju je koštalo 11,5 milijardi dolara, rekao je Erdogan.

“Kao članica NATO-a mi želimo da naše kolege ne zaborave Tursku”, kazao je turski čelnik, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG