Dostupni linkovi

Hrvatska: Istraga protiv zvaničnika Ministarstva odbrane zbog MIG- ova


MIG, ilustrativna fotografija
MIG, ilustrativna fotografija

Hrvatski USKOK objavio je da počinje istragu protiv dvojice hrvatskih državljana, od kojih je jedan pripadnik Ministarstva odbrane, zbog osnovane sumnje da su primali i davali mito u slučaju remonta hrvatskih MiG-ova u Ukrajini.

USKOK je na internet stranici objavio da je, na osnovu krivične prijave Ministarstva odbrane, Glavnog štaba oružanih snaga i Službe vojne policije, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana.

Iako USKOK ne navodi imena, mediji navode da je riječ o članu tehničke komisije Ministarstva odbrane Ivanu Čoviću, te Ivici Josipoviću, osnivaču preduzeća "Aeropartner" i predstavniku ukrajinske firme "Ukrspeceksport" za Hrvatsku i BiH.

USKOK navodi da je član komisije Ministarstva odbrane u više navrata od predstavnika dva inostrana društva zatražio novčanu nagradu kako bi zauzvrat osigurao pozitivno mišljenje i prednost u obavljanju posla kapitalnog remonta i nabavke dodatnih aviona MiG-21 onom potencijalnom izvršiocu koji pristane isplatiti mu zatraženi novčani iznos.

"Predstavnici jednog od društava nisu prihvatili zahtjev prvookrivljenog da mu za pogodovanje prilikom odabira izvršitelja isplate određenu novčanu nagradu, dok je drugookrivljeni prihvatio zahtjev prvookrivljenog i obećao mu isplatu zatraženog novčanog iznosa ukoliko društvu čiji je zastupnik osigura dobijanje i izvršenje navedenog posla", saopštio je USKOK.

Na internet stranici USKOK-a se navodi da, nakon što je posao realizovan, prvookrivljeni je od drugookrivljenog u dva navrata tokom januara i februara ove godine preuzeo obećanu novčanu nagradu.

XS
SM
MD
LG