Dostupni linkovi

Tereza Mej pobedila u prvom krugu glasanja među konzervativcima


Tereza Mej

Kandidatkinja za novu liderku Britanske Konzervativne partije, ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej pobedila je u prvom krugu glasanja među poslanicama konzervativaca.

Konzervativna partija zvanično je u utorak počela izbor za novog lidera stranke, pošto je premijer Dejvid Kameron podneo ostavku posle odluke na referendumu da Velika Britanija izađe iz Evropske unije.

Svakog utorka i četvrtka biće održano tajno glasanje 330 konzervativnih poslanika, dok se lista ne svede na dva imena.

U prvom krugu je s 50 odsto glasova pobedila Tereza Mej. Ona se zalagala za ostanak Velike Britanije u EU, ali je posle referenduma rekla "izlazak znači izlazak", preneo je Gardijan.

Najmanji broj glasova je dobio ministar odbrane Lijam Foks koji je time ispao iz trke.

Mej je dobila 165 glasova, državna sekretarka za energiju Andrea Lidsom 66, ministar pravde Majkl Gouv 48, ministar za rad i penzije Stiven Krab 34, a Foks 16.

Jedan od predvodnika kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU Boris Džonson smatran je favoritom za novog šefa stranke, ali je on odustao od trke, pošto je Gouv, koji je s njim predvodio tu kampanju, rekao da Džonson nema kapacitete da vodi stranku i zemlju i potom najavio svoju kandidaturu.

XS
SM
MD
LG