Dostupni linkovi

Glasanje o vizama za Kosovo odgođeno za 5. septembar


Tanja Fajon
Tanja Fajon

Glasanje u Evropskom parlamentu o ukidanju viznog režima za Kosovo odloženo je s 12. jula na 5. septembar pošto Kosovo nije ispunilo sve uslove, vala je u saopštenju izvjestiteljka Evropskog parlamenta za vizni režim s Kosovom Tanja Fajon.

"Odlučila sam da odložim glasanje za bezvizni režim za Kosovo za septembar, žaleći što nije zabilježen dovoljan napredak u ispunjavanju posljednjeg kriterijuma, posebno ratifikacije graničnog režima s Crnom Gorom. Iskreno se nadam da će kosovski parlament ratifikovati taj sporazum što je prije moguće i prije ljetnje pauze kako bi mi to omogućilo da nastavim postupak za glasanje na jesen", rekla je Fajon.

Fajon je u saopštenju navela da je poslije razgovora s evropskim i kosovskim zvaničnicima zaključila da je "lopta u dvorištu kosovskog parlamenta" za ukidanje viza za putovanje građana Kosova u zemlje Šengena.

"Snažno vjerujem da će s graničnim sporazumom Evropski parlament moći da da svoju podršku za bezvizni režim do kraja godne. To je ključni potez za građane Kosova koji još žive iza zatvorenih granica", rekla je Fajon u Strazburu.

Kosovo nije ratifikovalo sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom zbog toga što se opozicione stranke, Samoopredjeljenje i Alijansa za budućnost Kosova ali i pojedini poslanici vladajuće koalicije protive ratfikaciji sporazuma o granici.


XS
SM
MD
LG