Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NUNS i NDNV: Javnost mora da zna ko su vlasnici Politike


Zgrada Politike u Beogradu

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) su povodom ostavke glavne i odgovorne urednice Politike Ljiljane Smajlović saopštila u utorak je da veoma važno da uređivačka i upravljačka funkcija u medijima budu razdvojene.

"Ključna odrednica pri vođenju uređivačke politike treba da bude javni interes, a urednici su dužni da brane taj interes", navela u dva udruženja.

U slučaju lista Politika situacija je dodatno otežana činjenicom da vlasnička struktura nije transparentna, zbog čega u ovom trenutku javnost ne zna koje su to grupe ili centri moći koji su, sudeći prema obrazloženju ostavke koju je podnijela Ljiljana Smajlović, vršili pritisak na uredništvo.

NUNS i NDNV podsjetili su da su i ranije tražili da se objave tačni podaci o vlasništvu u Politici i Večernjim novostima, kao i da se stave na uvid podaci o poslovanju tih novinskih kuća, budući da je država u njima i dalje vlasnik značajnog dijela kapitala.

Udruženja su pozvala Ljiljanu Smajlović da, ukoliko ima saznanja o pozadini pritisaka, ta saznanja javno saopšti i da doprinese objelodanjivanju podataka o vlasničkoj strukturi Politike.

Ljiljana Smjlović je u ponedjeljek saopštila da je podnijela ostakvu na mjesto glavne i odgovorne urednice Politike u znak protest jer je, kako je navela, menadžmenta sprječava u samostalnom rukovođenju redakcijom.

XS
SM
MD
LG