Dostupni linkovi

Reis Kavazović pozvao mlade da se odupru radikalima


Reis Islamske zajednice BiH, Husein Kavazović

Reis ul ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Husein Kavazović pozvao je mlade muslimane da se drže stoljećima duge tolerantne verzije islama i odupru radikalima koji ih pokušavaju privući.

Tokom govora povodom završetka svetog muslimanskog mjeseca Ramazana i početka obilježvanja Bajrama, Kavazović je upozorio da su mladi ljudi izložni "nepoznatom i dalekom učenju koje im se predstavlja kao islam i koje je praćeno veoma upitnom argumentacijom".

Kako navodi AP, muslimani sa Bliskog istoka često kritikuju bosanske muslimane jer su previše liberalni i pokušavaju ih "korigovati" uglavnom preko interneta.

Američka agencija navodi da je do sada 188 muslimana iz BiH otišlo da se bori u Siriju, od toga je 50 poginulo a 47 se vratilo.

Oni koji su još uvjek na ratištu nastavljaju da apeluju na muslimane u BIH da ubijaju hrišćane, kao i muslimane koji se ponašaju na sličan način, uključujući i poglavara Islamske zajednice BiH, navodi Associated press.

U obraćanju vjernicima poručio je muslimanima da "žive u miru, čine dobro, ne ogovaraju i ne šire neistinu, da nikada ne uzurpiraju prava drugog i ne ugrožavaju ljude i njihovu imovinu".

"Živite u miru sa svojim komšilukom, komšiluk je najvažnija zajednica ljudi... Bajram je prilika da podijelimo svoju radost s komšijama, da ih ugostimo i pokažemo poštovanje i toplinu. Odgajajmo svoju djecu da vole i poštuju komšije, jer je dobar komšija naš bližnji", rekao je Kavazović u obraćanju vjernicima u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG