Dostupni linkovi

Traži se revizija francuskih službi bezbjednosti


Francuski specijalci ilustracija
Francuski specijalci ilustracija

Francuskim službama bezbjednosti potrebna je revizija nakon prošlogodišnjih terorističkih napada na Pariz, preporučila je parlamentarna komisija za istrage.

Više različitih agencija treba objedniti u jednu službu radi efikasnijeg rada, navela je komisija francuskog parlamenta.

Predsjednik komisije Georges Fenech predložio je formiranje tijela sličnog američkom Nacionalnom antiterorističkom centru.

Januarski i novembarski napadi 2015-te u Parizu, u kojima je ukupno ubijeno 147 osoba uzrokovali su oštre kritike na rad službi bezbjednosti, odnosno zbog sigurnosnih propusta.

"U suočavanju sa međunarodnim terorizmom potrebno je da budemo mnogo ambiciozniji... kada je riječ o obavještajnim službama" poručio je Fenech.

Francuska parlamentarna komisija je takođe kritikovala belgijske vlasti zato što su bili spori u zaustavljanju Salaha Abdelslama koji je učestvovao u novembarskim napadima, a nakon toga uspio da pobjegne u Belgiju.

Na kraju su ga tek u martu uspjeli uhapsiti u Briselu.

U Francuskoj je i dalje na snazi vanredno stanje koje je uvedeno nakon novemabrskih napada a koje prema nalazima komisije ima samo "ograničeni uticaj" na bezbjednosnu situaciju.

Između 6 000 i 7 000 vojnika raspoređeno je na dužnosti širom Francuske u sklopu dodatnih mjera sigurnosti, da bi štitili škole, sinagoge, trgovačke centre i druga bezbjednosno osjetljiva mjesta.

"Pitam se šta bi još zaista moglo biti vrijedno uraditi u smislu bolje kontrole nacionalne teritorije" rekao je poslanik socijalista Sebastian Pietrasanta.

Pariz je od evropskih gradova najveća žrtva napada militanata takozvane "Islamske države" (IDIL).

Prošlog januara u napadu na satirični magazini Charlie Hebdo, te napadu na policajce i opsadu jevrejske košer radnje u Parizu ubjeno je 17 ljudi.

Potom je 13. novembra u seriji koordiniranih terorističkih napada na koncertnu dvoranu, restorane i Stade de France, stadion u Sen Deniju gdje se odigravala međunarodna fudbalska utakmica, ukupno ubijeno 130 ljudi, više od 300 ranjeno.

XS
SM
MD
LG