Dostupni linkovi

Sastanak NATO-Rusija nakon samita u Varšavi


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

NATO i Rusija trebalo bi da se ponovo sastanu nakon samita NATO-a u Varšavi kako bi unaprijedili međusobni dijalog i izbjegli vojne incidente, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Sastanak Vijeća NATO-Rusija može da bude forum za dijalog i da doprinese predvidljivosti vojnih akcija u budućnosti, zbog toga sa Rusijom pregovaramo o njegovom organizovanju poslije samita Alijanse", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

Na pitanje koje će teme biti na dnevnom redu sastanka, Stoltenberg je odgovorio da to još nije utvrđeno, ali da će se razgovarati o vojnim vježbama i pitanjima "transparentnosti" s ciljem sprečavanja incidenata.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksej Meškov kazao je ranije danas novinarima u Moskvi da Rusija "ne isključuje mogućnost" sastanka Vijeća NATO-Rusija poslije samita Alijanse koji će se održati u Varšavi 8. i 9. jula.

Na samitu šefova država i vlada zemalja NATO-a u Varšavi, glavna tema biće pojačanje vojnog prisustva Alijanse u istočnoj Evropi.

XS
SM
MD
LG