Dostupni linkovi

Merkel: Vidim evropsku perspektivu Zapadnog Balkana


Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu da je cilj Konferencije o Zapadnom Balkanu, u ponedeljak u Parizu, da se pospeši približavanje zemalja tog regiona Evropskoj uniji i na praktičan način osnaže stabilnost i mir u regionu.

Angela Merkel u ponedeljak putuje u Pariz na skup na kojem će, pored domaćina Francuske, učestvovati i premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije i Nemačke, kao i predstavnici Evropske komisije, saopštila je nemačka vlada.

Kancelarka je rekla da i pored britanskog referenduma, vidi evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana koje još nisu pristupile Uniji.

"Da, vidim tu evropsku perspektivu. To ce ići različitim brzinama. Hrvatska i Slovenija su već članice, ostali su započeli pregovore, a BiH je, na primer, sada predala zahtev za članstvo u EU. Ti koraci su, naravno, uvek povezani sa očekivanjima koje mi imamo, šta se mora poboljšati u vodjenju vlasti i u pitanju vladavine prava i drugim oblastima", rekla je Merkel.

Merkel je podsetila da je ideja o održavanju konferencija o Zapadnom Balkanu nastala na inicijativu nemačke vlade 2014. godine, uoči 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, pošto "i danas ima mnogo nestabilnosti u tom regionu".

"Zamisao je bila: Započećemo konferenciju o Zapadnom Balkanu koja će se u EU seliti iz zemlje u zemlju, i trudićemo se da te zemlje bolje srastu, a da se istovremeno, naravno, približe EU i tako potpuno praktično budu ojačani stabilnost i mir u tom regionu. Ovo je sada treća konferencija i mi u Parizu već možemo da se osvrnemo na neke rezultate. Stoga mislim da je to dobar projekat", rekla je Merkel.

XS
SM
MD
LG