Dostupni linkovi

Napadači u Istanbulu iz Rusije, Uzbekistana i Kirgistana


CCTV snimci sa aerodroma u Istanbulu, 28. juna 2016.

Jedan turski zvaničnik kojeg u četvrtak citiraju mediji naveo je da su napadači na istanbulski aerodrom u utorak veče iz Rusije, Uzbekistana i Kirgistana.

Neimenovani zvaničnik kojeg citiraju i turski i Zapadni mediji nije otkrio druge detalje.

Turska policija je ranije je saopštila da su uhapsili 13 osoba uključujući i troje stranaca povezanih sa terorističkim napadom na aerodrom "Ataturk" u Istanbulu u utorak veče kada su ubjene 42 osobe a preko 230 ranjeno.

Turski mediji navode da je policija izvela racije na 16 lokacija u Istanbulu u četvrtak.

Turske vlasti su optužile militantnu grupu "Islamska država" (IDIL) da stoji iza napada na najprometnijem turskom aerodromu i jednom od tri najfrekfrentnija u Evropi. Niko do sada nije preuzeo odgovornost za napad.

Turski dnevnik Hurriyet je objavio da je jedan od tri bombaša samoubice koji su izveli napade na aerodrom iz nemirnog ruskog regiona Čečenije.

Turske vlasti to nijesu potvrdile, ali je jedan od izvora iz turskih službi bezbjednosti Reutersu je rekao da je jedan od napadača vjerovatno bio stranac.

U posebnoj široj policijskoj akciji, devet osumnjičenih osoba za koje se vjeruje da su povezani sa militantima IDIL-a, uhapšeno je u pomorskom gradu Izmiru. Još uvjek nije jasno da li su osumnjičeni povezani sa napadom na aerodrom u Istnabulu.

Agencija Anadolija je, citirajući neminovane sigurnosne izvore, objavila da su dvojica Sirijaca ubijeni kada su ilegalno pokušavali da pređu granicu ignorišući upozorenja da se zaustave.

Jedan od dvojice ubijenih je bio na turskoj potjernici i osumnjičen za napad u Anakri ili u južnom gradu Adani, navela je Anadolija.

XS
SM
MD
LG