Dostupni linkovi

Obama: Bregzit izaziva zabrinutost oko globalnog rasta


Barack Obama

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da izlazak Velike Britanije iz Evropske unije dugoročno gledano izaziva zabrinutost oko rasta svetske ekonomije.

Obama je u Otavi, gde učestvuje na samitu lidera Severne Amerike, rekao u sredu da će Bregzit "zamrznuti mogućnosti investiranja u Velikoj Britaniji i celoj Evropi", preneo je Bi-Bi-Si.

Pripreme centralnih banaka i ministara finansija, prema njegovim rečima, ukazuju da će "globalna ekonomija kratkoročno biti stabilna", ali je izrazio zabrinutost za dugoročne izglede.

"Mislim da postoje neke istinske dugoročne zabrinutosti za globalni rast ako se sprovede Bregzit i ako to zmrzne mogućnosti investicija u Velikoj Britaniji i Evropi. U vreme kada su stope svetskog rasta već slabe, to ne pomaže", rekao je Obama.

Pozivajući britanskog premijera i lidere EU da obezbede uredan proces za izlazak Britanije, Obama je rekao da će to biti težak i izazovan proces, ali da "nije potrebno da bude paničan proces".

Lideri 27 članica zemalja EU pozvali su Veliku Britaniju nakon samita u Briselu u srijedu da što prije obavijesti Brisel o namjerama povlačenja Velike Britanije iz Unije i poručili da su odlučni da ostanu ujedinjeni nakon što su Britanci na referendumu odlučili izaći iz Unije.

XS
SM
MD
LG