Dostupni linkovi

NATO traži jedinstvo nakon Brexita


Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a

Sa Evropom u previranju poslije britanskog glasanja za Brexit, saradnja između EU i NATO-a je važnija nego ikad, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg pri dolasku na sastanak sa vođama EU u Briselu.

"Moramo da pošaljemo jasnu poruku da glasanje Velike Britanije da izađe iz Unije ne znači da nijesmo u stanju da sarađujemo i radimo zajedno", rekao je on.

Stoltenberg se obraćao novinarima po dolasku na EU summit u Briselu na kome će centralna tema biti posljedica britanske odluke na referendumu 23. juna da izađe iz Evropske unije.

Kao i 22 zemalje članica EU, Britanija je takođe i članica NATO i postoji bojazan da bi njen izlazak iz Unije mogao da oteža kolektivne napore za očuvanje sigurnosti.

To uključuje akcije za borbu protiv islamističkih ekstremista ili formiranje ujedinjenog fronta za zaustavljanje ruske agresije u Ukrajini.

"Moja poruka danas je o saradnji i jedinstvu. Jedinstvo i saradnja su naravno bili važni i prije britanskog glasanja, a postali su još važniji danas", rekao je Stoltenberg.

Na summitu je i šefica EU za vanjsku politiku i bezbjednost, Federica Mogherini koja je rekla da će na skupu predstaviti njen prijedlog za novu evropsku globalnu strategiju.

XS
SM
MD
LG