Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN 'duboko zabrinut' zbog ksenofobnih napada u Britaniji


Zeid Rad al-Husein, šef agencije UN za ljudska prava

Agencija Ujedinjenih nacija za ljudska prava "duboko je zabrinuta" izvještajima o napadima i zlostavljanju manjinskih zajednica i stranaca u Velikoj Britaniji.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad al Husein pozvao je u utorak Britaniju da spriječi ksenofobične zloupotrebe nakon odluke britanskih građana o napuštanju EU i zatražio da vlasti krivično gone počinioce takvih djela.

"Rasizam i ksenifobija su totalno neprihvatljivi" poručio je.

Al Husein je saopštio da je duboko zabrinut zbog izvještaja o zlostavljanju pripadnika manjina i ljudi stranog porijekla na teritoriji Velike Britanije.

Njegova izjava stiže dan nakon što je poljska ambasada u Londonu saopštila da su Poljaci i drugi stranci bili meta ksenofobičnog zlostavljanja.

Policija je takođe saopštila da su uvredljivi leci čija su meta Poljaci distribuirani u centralnoj Engleskoj, kao i da su uvredljivi grafiti ispisani na Poljskom kulturnom centru u Londonu 26. juna.

"Šokirani smo i duboko zabrinuti zbog nedavnih ksenofobičnih incidenata i zlostavljanja umjerenih protiv poljske zajednice i drugih stanovnika Ujedinjenog Kreljevstva koji imaju migarntsko nasljeđe" saopštila je ambasada Poljske.

XS
SM
MD
LG