Dostupni linkovi

Podgorici poručeno: Bez zastoja u proširenju EU


Glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Andrija Pejović

Evropska unija (EU) će, u trenutku kad su njeno jedinstvo i stabilnost na prvom mjestu, nastaviti sa sprovođenjem svojih politika i jasno postavljenih strategijskih ciljeva, a proširenje na države Zapadnog Balkana je jedna od njih, poručeno je tokom sastanaka koje je sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović imao u Briselu s predstavnicima Evropske komisije.

Pejović je imao odvojene sastanke s generalnim direktorom za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom i s novopostavljenom direktoricom za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju Henovevom Ruis-Kaleverom.

Kako je saopšteno, sagovornici su prenijeli čvrstu odlučnost da se očuva jedinstvo EU i da se ne dovede u pitanje realizacija ni jedne od politika i strategijskih pravaca EU.

"Naglasili su da vrata EU ostaju otvorena za pristup novih članica i da će se proširenje, kao jedna od suštinskih politika EU, nastaviti uz jednake principe kao i dosad. Ključni kriterijum u pristupanju će, kako su poručili, kao i do sada, biti brzina i kvalitet sprovođenja reformi na putu prema punopravnom članstvu", navodi se u saopštenju.

Generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson je poručio da će Evropska unija ostati dosljedna svojim načelima i da u EU svoje mjesto imaju i države Zapadnog Balkana.

"Dodao je da se od Crne Gore, s obzirom na postignute rezultate, očekuje da nastavi s ispunjavanjem preuzetih obaveza, u smislu sprovođenja reformi i daljeg jačanja vladavine prava, kao i ekonomskog upravljanja", navodi se u saopštenju.

Direktorica za Zapadni Balkan Ruis-Kalevera je pozdravila proaktivan pristup i rezultate koje je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja i prenijela da će Evropska komisija nastaviti da podržava reformske napore i članstvo Crne Gore u EU.

Ruis Kalevera je poručila da politika proširenja ostaje jedan od važnih aspekata funkcionisanja EU.

XS
SM
MD
LG