Dostupni linkovi

Turska i Izrael odvojeno potpisali sporazum o pomirenju


Turski brod Mavi Marmara koji je noslio pomoć za Pojas Gaze, a kojeg su presreli izarelski komandosi 2010.
Turski brod Mavi Marmara koji je noslio pomoć za Pojas Gaze, a kojeg su presreli izarelski komandosi 2010.

Izraelski i turski zvaničnici potpisali su u utorak odvojeno u Jerusalimu i Ankari sporazum o obnovi odnosa nakon šestogodišnje krize.

Time je formalizovan dokument koji su u ponedjeljek objavili premijeri dvije zemlje, Benjamin Netanjahu u Rimu i Binali Jildirim u Anakri.

O sporazumu koji je rezultat dugih pregovora uži sastav izraelske vlade zadužen za sigurnost glasaće u srijedu.

Troje ministara je najavilo da će se usprotiviti, ali se očekuje da će ga većina članova vlade odobriti. Nakon toga o sporazumu će se izjasniti parlament i stupiće na snagu za dve sedmice.

Izraelski mediji prenose izveštaje svjetskih agencija da se radi o inače rijetkom ponovnom približavanju na Bliskom istoku koje je podstaknuto šansama za sklapanje unosnih sporazumima o iskorišćavanju izraelskih polja prirodnog gasa u Sredozemnom moru i povećanim bezbjednosnim rizicima.

Sporazum je u Jerusalimu potpisao generalni direktor Ministarstva vanjskih poslova Dore Gold na ceremoniji kojoj mediji nijesu prusustvovali.

U Ankari je sporazum potpisao podsekretar Ministarstva vanjskih poslova Feridun Sinirlioglu koji je predvodio turski pregovarački tim.

Najavljujući svoje protivljenje sporazumu izraelski ministar obrazovanja, lider ultradesne partije Jevrejski dom (Bajt Jehudi) Naftali Benet rekao je da mu je glavna prepreka odluka da se daju kompenzacije porodicama turskih aktivista, poginulih prilikom upada izraelskih komandosa na turski brod kada je u maju 2010. godine nosio pomoć pojasu Gaze.

Taj incident je bio uzrok kulminacije krize izmđu Izraela i Turske, nekadašnjih saveznica.

Benet smatra da se ne mogu dati kompenzacije "teroristima koji su pokušali da povrede IDF (izraelsku odbrambenu armiju)", jer predstavljaju opasan presedan, kako je rekao.

Priznaje međutim da je pomirenje sa Turskom važno i u interesu Izraela.

XS
SM
MD
LG