Dostupni linkovi

Oskrnavljeno muslimansko groblje u Severnoj Mitrovici


Oštećeno mulimansko groblje u Severnoj Mitrovici, 28. juna 2016.

Muslimansko groblje u Severnoj Mitrovici oskrnavljeno je prilikom seče drveća unutar groblja, izjavio je za RSE bošnjački odbornik Skupštini Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin.

Slučaj je za RSE potvrdila i Policija Kosova.

Po rečima Ugljanina, do toga je došlo kada su javno komunalna preduzeća Severne Mitrovice, kao što su ‘Standard’ i Elektro-privreda Srbije, obavljala seču drveća.

“Ovo je institucionalni vandalizam”, kazao je Ugljanin.

O ovome je upoznata Islamska zajednica u Južnoj Mitrovici, Policija Kosova, te Skupština grada i sam gradonačelnik.

“Svi su bili zaprepašćeni. Međutim, najviše smo mi bili zaprepašćeni tom ružnom slikom. Oni su ta drveća sekli, ali, kako su sekli tako su i oskrnavili mezarja”, navodi Ugljanin.​

Iz Policija Kosova su za RSE potvrdili slučaj. Zamenik regionalnog direktora policije za sever Kosova, Besim Hoti, kaže da je slučaj otvoren kao oštećenje imovine i da je prijavljen državnom tužiocu.

“Veruje se da su iz Elektro privrede Srbije to učinili, a nakon što su postavljali i vukli određene kablove i sekli granje. To granje je potom palo na nadgrobne spomenike i onda je pričinjena šteta. Slučaj je otvoren i videćemo šta će biti dalje. Moguća je i optužnica za odgovorne”, kazao je Hoti.

Ugljanin je dodao da će se svaki oštećeni spomenik prijaviti opštinskoj kancelariji, kako bi se obnovili.

Dva muslimanska groblja nalaze se na samom izlazu iz Severne Mitrovice, sa desne i leve strane puta.

XS
SM
MD
LG