Dostupni linkovi

Eksperti EU za vanjske granice u posjeti Crnoj Gori


Zastave Crne Gore i EU

Ekspertska misija Evropske unije (EU) iz oblasti vanjskih granica, u kojoj su nezavisni ekspert iz Finske i predstavnici Evropske komisije (EK) zaduženi za pitanja bezbjednosti i unutrašnjih poslova, boraviće u Crnoj Gori do 1. jula.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, članovi ekspertske misije će tokom boravka u Crnoj Gori održati niz sastanaka s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora granične policije.

"Sastanci će biti prilika da crnogorska strana predstavi evropskim kolegama Nacrt šengenskog akcionog plana koji je Vlada Crne Gore utvrdila 21. aprila, a koji je potom upućen EK na mišljenje", kaže se u saopštenju.

Navodi se da će crnogorska strana, tokom misije, predstaviti trenutno stanje u oblasti vanjskih granica, s posebnim osvrtom na administrativne kapacitete u kontekstu nedavne reorganizacije policije.

Kako se dodaje, misija će biti prilika i za predstavljanje dinamike sprovođenja Strategije integrisanog upravljanja granicom, rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala na granici, kao i saradnje s EU u toj oblasti.

"U kontekstu bilateralne saradnje sa susjednim zemljama, crnogorska strana će članove ekspertske misije upoznati sa dinamikom zarušavanja alternativnih puteva za ilegalni prelazak državne granice", saopšteno je iz Ministarstva.

XS
SM
MD
LG