Dostupni linkovi

Madrid: Socijalisti odbili koaliciju s narodnjacima


Izbori Španjolska, arhivska snimka
Izbori Španjolska, arhivska snimka

Španjolska Narodna partija poslije pobjede na parlamentarnim izborima tražila je danas formiranje velike koalicije, ali su drugoplasirani socijalisti to odbili.

Portparol socijalista Antonio Ernando rekao je da ta stranka neće podržati novo imenovanje Mariana Rayoja za premijera, kao i da neće biti uzdržana tokom glasanja, što sugerira da Socijalistička radnička partija odbacuje mogućnost manjinske vlade.

Konzervativna Narodna partija pobijedila je na ponovljenim parlamentarnim izborima u nedjelju, ali ni ovog puta nije osvojila dovoljno glasova da samostalno formira vladu.

Narodna partija je dobila 137 od 350 poslaničkih mjesta, 15 više nego poslije decembarskih izbora, dok su sve druge stranke osvojile manje glasova ili su dobile manje poslanika.

Na drugom mjestu je Socijalistička radnička partija sa 85 poslanika, pet manje nego poslije decembarskih izbora, što je njen najgori rezultat.

za nje su nova ljevičarska koalicija Unidos Podemos (Zajedno možemo) sa 71 poslaničkim mjestom i stranka desnog centra Gradjani s 32 poslanika.

XS
SM
MD
LG