Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predsednik CANU protiv povlačenja rečnika, ali i za ispravke


Korice spornog rečnika

Predsednik Crnogorske akademije nauka i umetnosti (CANU) Momir Đurović saopštio je u nedelju da je protiv povlačenja prvog izdanja Rječnika crnogorskog, narodnodnog i književnog jezika, koji je izazvao oštre kritike i zahteve da se zabrani njegova distribucija.

Đurović je u intervjuu podgoričkoj „Anteni M“ kazao da je „knjiga dobra“, priznao da „ima grešaka“ i saopštio da je CANU spremna da ih ispravi čim njen autorski tim koji je radio na izradi rečnika, dobije primedbe.

“Mi javno kažemo da tu ima grešaka, ali mnogo manje nego što se priča”, odgovor je predsednika Akademije, prvi posle brojnih kritika u javnosti na rečnik izdat pre tri mjeseca.

CANU je u aprilu izdala prvi tom rečnika koji je izazvao oštre i burne reakcije, posebno Albanaca i Bošnjaka koji traže javno izvinjenje i zabranu distribucije.

Albance i Bošnjake su, između ostalih, uvredila objašnjenja reči: Albanac, albanizacija, albanizovati, a i kako je u rečniku definisan pojam "Agarjanin".

"Albanizacija" je objašnjena kao "nametanje albanskog jezika, kulture i običaja drugim narodima", dok je "Albanac" određen kao "stanovnik Albanije, onaj koji je poreklom iz Albanije".

Pojam "Agarjanin" se svodi na tumačenja "Musliman, Turčin, nevernik".

Ovakva određenja u prvom tomu prvog crnogorskog rečnika pripadnici manjinskih naroda doživeli su kao uvredu i okarakterisali kao diskriminaciju, a s njima se solidarisalo više od 100 intelektualaca iz Crne Gore koji traže povlačenje čitavog tiraža od 500 primeraka.

Povlačenje rečnika pre nekoliko dana zatražila je i Islamska zajednica Crne Gore koja se tim povodom obratila najvišim državnim adresama, ne i CANU.

Predsednik Akademije, koja je rečnik, kako je navedeno, poklonila narodu povodom decenije nezavisnosti, kritike doživljava kao posledicu “neznanja” i kampanje koja se vodi protiv CANU i pojedinih članova autorskog tima za izradu rečnika.

“Knjiga je vrlo dobra, iako je mnogi kroz kampanju kritikuju. Mi smo tom poslu pristupili vrlo profesionalno u sredini koja nije imala kadar, koja se nikad do ovog slučaja nije ozbiljno sudarila sa leksikografijom. Zato se umnogome i javljaju kritike iz prostog neznanja", kazao je Djurović i dodao da on ne bi povukao rečnik.

Sporni tom je prvi od 12 tomova crnogorskog rečnika i sadrži 12.000 odrednica. Obradjena su pojmovi prva tri slova: A, B i V.

XS
SM
MD
LG