Dostupni linkovi

Zamjenik turskog premijera: Žalosna izjava pape


Posjeta pape Franje memorijalnom centru u Jerevanu, 25. juni 2016.

Zamjenik turskog premijera Nuretin Džanikli (Nurettin Canikli) rekao je u subotu da je žalosno što je papa Franjo pokolj Jermena 1915. godine u vrijeme Otomanskog carstva nazvao genocidom dodajući da to samo odslikava papin "krstaški mentalitet".

Uprkos pripremljenom govoru tokom posjete Jerevanu, papa je u petak upotrijebio riječ "genocid" da opiše masovna ubistva Jermena.

"Izjava pape je veoma žalosna. Nažalost sada je moguće vidjeti sve refleksije i tragove krstaškog mentaliteta u postupcima Vatikana i pape", rekao je Džanikli novinarima u gradu Giresun na Crnom moru.

On je rekao da papina izjava nije ispravna opservacija i ne odslikava istinu. "Cijeli svijet to zna, kao i sami Jermeni", rekao je Džanikli, objavio je list "Hurijet".

Jermeni tvrde da je oko 1,5 miliona njihovih sunarodnika ubijeno u zločinima počinjenim 1915. godine u vrijeme Otomanskog carstva.

Turska navodi da je broj žrtava znatno manji i odbacuje termin genocid. Ankara ukazuje da je i veliki broj turskih civila stradao u vrijeme raspada Otomanskog carstva.

XS
SM
MD
LG