Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik sazvao sastanak o adaptaciji SSP


Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik sazvao je za sutra sastanak s predstavnicima vlasti tog bh.entiteta i poljoprivrednih proizvođača kako bi zauzeli stav o predloženoj adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), uoči sjednice Predsjedništva BiH, 27. juna.

Vlast RS-a je dosad tvrdila da je protiv adapatacije tog sporazuma na način kako je predložena, jer bi to za taj bh. entitet značilo ogromne štete , do 150 miliona KM godišnje, a nije dogovoren mehanizam kako da se one nadoknade.

"Ako se nađe taj mehanizam, i to ne samo jednokratno, već bar u pet godina, neće biti problema", rekao je ranije Dodik ponovivši da postoji neprincipijelnost Evrope koja želi da pomogne Hrvatskoj da svoju nekonkurentnu robu u EU može da plasira bez carina u BiH.

Napomenuo je i da bez obzira na primjedbe RS-a na SSP, to ne znači i 'ne' evropskom putu i dogovoru o ovom pitanju.

Entitetski predsjednik je na sastanak pozvao predstavnike RS-a u institucijama BiH, Vlade i Narodne skupštine, Privredne komore RS-a, te Vanjskotrgovinske komore BiH.

Poziv je upućen i predstavnicima Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka, Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača, Udruženja povrtara i Udruženja voćara RS-a.

XS
SM
MD
LG