Dostupni linkovi

Kolumbija i FARK potpisali sporazum o prekidu vatre


Vojnik FARK-a

Kolumbijska vlada i predstavnici gerilske organizacije FARK potpisali su danas u Havani sporazum o konačnom prekidu vatre i razoružavanje pobunjenika.Za sada se ne zna tačno kada će primirje stupiti na snagu.

Predvidjeno je da UN, koja je u januaru pristala da nadgleda mirovni proces, bude zadužena za prikupljanje oružja od pripadnika FARK-a i da ga uništi kad obe stane potpišu mirovni sporazum.

Bela kuća je pozdravila je sporazum.

"Iako se nastavljaju pregovori do konačnog mirovnog sporazuma dve strane, današnje potpisivanje primirja predstavlja važan korak ka okončanju sukoba", izjavila je savetnica za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Suzan Rajs.Za sada se ne zna tačno kada će primirje stupiti na snagu i početi razoružavanje pobunjenika.

FARK je marksističko-lenjinistička organizacija koja vodi oružanu borbu protiv vlasti Kolumbije još od 1964. godine, a glavni ciljevi su joj veća prava seljaka i borba protiv imperijalizma.

Kako se pretpostavlja, ta organizacija se finansira otmicama, ilegalnim kopanjem zlata kao i proizvodnjom i švercom droge.

Pregovori koji su počeli u Havani 2012. godine, trebalo bi da okončaju više od 50 godina dug sukob u kojem je poginulo 220.000 ljudi i više od pet miliona napustilo svoje domove.

XS
SM
MD
LG