Dostupni linkovi

Književni festival "Krokodil" 24. i 25. juna u Beogradu


Festival "Korokodil", ilustrativna fotografija
Festival "Korokodil", ilustrativna fotografija

Osmo izdanje književnog festivala Krokodil pod nazivom "Krokodil na putu oko sveta", biće održan u petak i subotu, 24. i 25. juna, u Beogradu, a u ponedeljak 27. juna u Nišu, uz učešće autora iz 16 zemalja.

Kako je najavio književnik Vladimir Arsenijević, ove godine festival je "internacionalniji" nego prethodni, a pored domaćin autora, poput Svetislava Basare, Dubravke Stojanović, Srđana Srdića, publici će se predstaviti i književnici iz Makedonije, BiH, Danske, Kipra, Nemačke, Jermenije, Grčke, Finske...

Specijalni gosti Krokodilove rezidencije mladi pisac iz Češke Štjepan Kučera i portugalski autor, novinar i putopisac Pedro Roza Mendes. Arsenijević je podsetio da Krokodil (Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju) obuhvata čitanja dela i sofa intervjue - razgovorima na sceni, kao i javne debate.

Sofa intervjui i čitanja, kako je rekao, biće interesantno i dinamično povezani "živim nastupom" kabaretske atrakcije "Ah, Ahilej", koja će predstaviti novi projekat, CD "Kapetane, brate".

Tokom festivala biće održana i serija debata, i to 24. juna debata "Književni aktivizam - fraza ili novi pristup", a dan kasnije "Između čekića ideologije i nakovnja politike - umetnost u Postjugoslaviji", na kojoj će, između ostalih, učestvovati pisac Svetislav Basara i reditelji Želimir Žilnik i Oliver Frljić. Treće veče festivala rezervisano je za Niš, gde će se u Pozorištu lutaka predstaviti neki od najboiljih "elemenata" beogradskog programa.

Festival Krokodil će se 24. i 25. juna održati u Beogradu u amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije, a u slučaju lošeg vremena u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Debatni program počinje u podne, dok je za čitanja i sofa intervjue rezervisan termin od 20 sati.

XS
SM
MD
LG