Dostupni linkovi

Njemačkom državnom tajniku zabranjena posjeta Turskoj


Stanovnici Ankare, ilustrativna fotografija
Stanovnici Ankare, ilustrativna fotografija

Njemački parlamentarni državni tajnik za obranu i zastupnici morali su otkazati posjet Turskoj nakon zabrane Ankare, izvijestile su njemačke vlasti dok traju njemačko-turske napetosti pošto je Bundestag priznao turski genocid nad Armencima.

Odgovarajući na upit AFP-a, njemačko ministarstvo obrane potvrdilo je da se "putovanje državnog tajnika (Ralfa) Grauksiepea i zastupnika Bundestaga u zrakoplovnu bazu Incirlik u Turskoj trenutačno ne može ostvariti kao što je prvotno bilo planirano", dodajući da "turske vlasti ne mogu odobriti posjet u ovom času", ne navodeći razloge tog neprihvaćanja.

Kako navodi časopis Der Spiegel u online izdanju, general Dieter Warnecke, zadužen za strateška pitanja u ministarstvu, rekao je na zatvorenoj sjednici parlamentarnog odbora za obranu da su Turci obrazložili zabranu posjeta planiranog u srpnju priznanjem armenskog genocida u donjem domu njemačkog parlamenta početkom juna.

U zrakoplovnoj bazi Incirliku, na jugu, stacionirani su zrakoplovi međunarodne koalicije koja se bori protiv skupine Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), među kojima su i njemačka Tornada koji sudjeluju u izviđanju te zrakoplovi za opskrbu gorivom.

Nakon glasanja u Bundestagu kojim se priznaje armenski genocid, Turska je izrazila svoje negodovanje a predsjednik Recep Tayyip Erdogan je najavio protumjere.

XS
SM
MD
LG