Dostupni linkovi

Referendum u Velikoj Britaniji: Ostati ili izaći iz EU


Zastava Velike Britanije i EU
Zastava Velike Britanije i EU

Britanci danas odlučuju da li će da ostanu u Evropskoj uniji ili da izađu iz te zajednice. Njihov odgovor bi mogao u značajnoj mjeri da odredi budućnost ne samo Velike Britanije, već i Evrope. Pravo glasa imaju svi britanski, irski i građani Komonvelta stariji od 18 godina.

Prema posljednjim anketama, britanska javnost potpuno je podjeljena. Oni koji žele da se "raskine" partnerstvo Brisela i Londona vjeruju da Evropska unija sputava razvoj Velike Britanije, dok bi ostankom u EU država mogla dobiti specijalan status u društvu evropskih zemalja. To bi trebalo da rješi sve ono što Britanci smatraju problemima u EU.

Britanski premijer Dejvid Kameron pozvao je Britance za ostanak u Evropskoj uniji, a bivši gradonačelnik Londona, konzervativac Boris Džonson glavni je predvodnik kampanje za izlazak iz evropske zajednice.

"Sve govori da smo jači, da smo sigurniji, da je bolje da ostanemo. Jači, jer ako odemo mi ćemo smanjiti našu zemlju, smanjit ćemo mogućnost da učestvujemo u donošenju bitnih odluka u svijetu. Sigurniji, jer se borimo protiv terorizma, kriminala i klimatskih promjena i bolje je ako to radimo zajedno", rekao je Kameron.

"Ovo je naša posljednja šansa da vratimo kontrolu. Ako ne budemo glasali za izlazak ostat ćemo zaključani u zadnjem dijelu auta, voženi u neizvjesnom smjeru. Na mjesto gdje ne želimo ići i možda sa vozačem koji ne govori najbolje engleski", smatra Džonson.

Prvi rezultati referenduma biće poznati u petak rano ujutro.

XS
SM
MD
LG