Dostupni linkovi

Ivanov pozvao NATO i EU da otkoče put Makedonije


Gjorge Ivanov
Gjorge Ivanov

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov pozvao je u srijedu NATO i EU da "otkoče put Makedonije" u te organizacije.

"Pozivam partnere da ne koriste situaciju za ostvarivanje svojih interesa. Blokiranje evropske i evroatlantske budućnosti doprinosi blokiranju političkih procesa u Makedoniji. Zato pozivam NATO i EU da odblokiraju put Makedonije", rekao je Ivanov u televizijskom obraćanju građanima Makedonije.

Kako je istakao, proces pregovora i zatvaranje poglavlja do sada bi naučio političke elite kulturi dijaloga i kompromisa.

Ivanov je optužio Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore, koje je formirano dogovorom iz Pržina uz posredstvo SAD i EU, da se pokazalo kao instrument za ucjenu, a ne za pravdu.

"Od svih milion fajlova koje imaju odabrali su samo te koji se odnose na (vladajuću) VMRO DPMNE. Umjesto specijalno tužilaštvo dobismo selektivno tužilaštvo", rekao je on.

Makedonski predsjednik ocijenio je da se protiv Makedonije "vodi specijalni rat" i istakao da je od obavještajnih službi dobio informaciju da su protesti bili planirani i prije njegove odluke o aboliciji 56 političara i njihovih saradnika.

Ivanov je u obraćanju gradjanima ponovo branio tu kontroverznu odluku, navodeći da je donio jer je postojala opasnost od sukoba u Makedoniji.

XS
SM
MD
LG