Dostupni linkovi

Predsjednik Izraela: Trenutno nema uslova za mir sa Palestincima


Gaza
Gaza

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin ocijenio je u srijedu, u obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu, da u ovom trenutku ne postoje uslovi za stalan mir između Izraela i Palestinaca.

Kako prenose izraelski mediji, Rivlin je umejsto toga predložio da Evropska unija pomogne da se poveća povjerenje između dva naroda i pozvao na zajedničku inicijativu Izraela i međunarodne zajednice da se rehabilituje pojas Gaze, zbog ljudske tragedije koja se tamo dešava.

On je podsjetio da su sve izraelske vlade, od potpisivanja privremenog sporazuma Oslo između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) 1993. godine, podržavale rješenje decenijskog sukoba na principu dvije države za dva naroda.

Svaki takav sporazum iznesen pred Kneset-izraelski parlament bio bi prihvaćen, rekao je predsjednik Izraela čija je uloga u političkom životu zemlje uglavnom ceremonijalna.

"Uprkos svim teškoćama i bolu moramo sagledati realnost i reći istinu. Trenutni diplomatski, politički i regionalni uslovi ne dozvoljavaju Izraelcima i Palestincima da postignu stalan mirovni sporazum", rekao je on.

Obraćajući se evropskim poslanicima, Rivlin je takođe kritikovao francusku mirovnu inicijativu za obnovu pregovora, rekavši da je ona zasnovana na istoj "paradigmi i sredstvima" koji nisu urodili plodom više puta u prošlosti.

XS
SM
MD
LG