Dostupni linkovi

Junker: U slučaju 'Bregzita', nema novih pregovora sa Britanijom


Žan-Klod Junker

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je u srijedu da neće biti novih pregovora sa Londonom, u slučaju da Velika Britanija na referendumu odluči da istupi iz EU.

"Britanski političari i građani moraju znati da neće biti novih pregovora sa Velikom Britanijom u slučaju izlaska iz EU", rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom.

On je podsjetio da je Velika Britanija sa EU u februaru zaključila sporazum o posebnom statusu, kojim su joj učinjeni brojni ustupci u oblasti smanjenja socijalne pomoći migrantima iz drugih evropskih zemalja.

Prema njegovim riječima, EU je tim sporazumom Velikoj Britaniji dala "najviše što se moglo dati" i novi sporazumi, kao ni izmjene postojećeg, neće više biti mogući.

Junker je izrazio žaljenje što taj sporazum "nije igrao značajniju ulogu u kampanji uoči referenduma, iako bi to bilo poželjno i za Britance, i za druge članice Unije".

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u srijedu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskom premijerkom Beatom Šidlo da je za Veliku Britaniju najbolje da ostane u EU, istakavši da je to "i njena lična želja".

XS
SM
MD
LG