Dostupni linkovi

Bajer: Protivnici EU prećutkuju teške posledice Brexita


Zagovornici ostanka Velike Britanije u EU,

Bivši direktor Svetske banke i EBRD-a Kurt Bajer ocenio je danas da će EU morati u narednom periodu da deluje kakav god bio ishod referenduma u Velikoj Britaniji i ukazuje da bi istupanje Londona vodilo ka poremećaju poretka u EU, odnosno bio bi povećan uticaj Nemačke.

Bajer je, u izjavi agenciji APA, naglasio da će, ako se Britanci odluče za istupanje iz EU, Unija u naredne dve godine biti zaokupljena sobom i reformom odnosa.

I ukoliko se Britanci odluče za ostanak u EU, prema Bajeru, Unija će morati, zbog rastuće evroskeptičnosti, da razmisli o budućnosti.

Bajer upozorava da bi Brexit Veliku Britaniju koštao mnogo utrošene ekonomske "snage", dodajući da se troškovi ne mogu tačno proceniti, pošto se ne zna kako će izgledati budući odnosi te zemlje sa Unijom.

"Protivnici EU prećutkuju građanima da Švajcarska i Norveška moraju uplaćivati u EU budžet kako bi učestvovale u zajedničkom tržištu, bez da imaju mogućnost odlučivanja", podsetio je Bajer i ukazao da Švajcarska i Norveška ne dobijaju nikakva sredstva od EU.

"Englezi su od svog pristupanja profitirali od EU", podvukao je Bajer ističući da je Velika Britanija 1973. prilikom pristupanja, bila "bolesnik Evrope", a od tada je britanska privreda porasla iznad proseka EU.

Bajer ukazuje da bi Brexit mogao imati posledice po samu kraljevinu, koja bi se mogla raspasti, jer su Škotlanđani, prema istraživanjima, za članstvo, pa bi oni u slučaju istupanja Velike Britanije mogli održati referendum o ostanku u kraljevini.

Posledice Brexita po EU, prema njegovom mišljenju, ne bi ekonomski posmatrano bile prevelike.

Iako je Velika Britanija, posle Nemačke, druga ekonomija u Uniji, podseća Bajer, ostatak Unije izvozi više u tu zemlju nego što uvozi.

Međutim istupanje Velike Britanije predstavljao bi veliki udarac po Uniju, koja se još nije oporavila od ekonomske krize.

Politički gledano Brexit bi bio ogroman podsticaj skepticima, koji bi želeli da razore Uniju.

"Ako Francuska istupi onda imamo požar", uveren je Bajer.

Istupanje Velike Britanije već bi uveliko poremetilo uticaj i moć unutar EU, te bi dominacija Nemačke bila još veća zbog oslabljene Francuske.

XS
SM
MD
LG