Dostupni linkovi

Stoltenberg za RSE: Crna Gora sama određuje put, ne Rusija


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je za RSE da pridruživanje Crne Gore NATO-u nema nikakve veze sa Rusijom, već da Crna Gora, kao nezavisna zemlja, sama određuje svoj put.

"Osnovno pravo svake nezavisne zemlje je da odabere svoje puteve, uključujući i u kakve sigurnosne dogovore želi biti uključena. Dakle, ovo je pitanje između Crne Gore i 28 članica NATO-a", rekao je Stoltenberg u ponedjeljak u norveškom Trondheimu u kojem je zasjedao odbor Alijanse.

Prvi čovjek NATO-a vjeruje da će parlamenti svih 28 članica ratificirati pristupni protokol za prijem Crne Gore u NATO, što predstavlja jedan od posljednjih koraka pred formalno priključenje Alijansi.

"Neki parlamenti su već ratificirali i ne uočavam nikakve probleme, ali su nam potrebne odluke, potrebna nam je rafitikacija u svim parlamentima prije nego Crna Gora postane punopravna članica", ističe Stoltenberg za RSE.

Na pitanje da li je iznenađen stavom Rusije koja negoduje zbog toga što je Crna Gora na samom ulazu u NATO, Stoltenberg je kratko rekao: "Mi Crnoj Gori želimo dobrodošlicu, a ova dobrodošlica nije režirana protiv bilo koga, pa tako ni protiv Rusije".

XS
SM
MD
LG