Dostupni linkovi

Plenković spreman kandidirati se za predsjednika HDZ


Andrej Plenković
Andrej Plenković

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) izjavio je u ponedjeljak navečer u središnjem Dnevniku Hrvatske radio-televizije (HRT) da je spreman kandidirati se za predsjednika HDZ-a.

"U novim okolnostima, kada je raspušten Sabor, kada očito zbog krive procjene nije uspjelo preslagivanje nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi, koju je formirao HDZ s koalicijskim partnerima i Mostom kao ključnim partnerom, smatram da u nove izbore trebamo ići osvježeni i spreman sam u kontekstu ovakve situacije preuzeti odgovornost", rekao je Plenković.

Dodao je da će se, ako izbori za predsjednika HDZ-a budu raspisani, on kandidirati za predsjednika te stranke, prenosi Hina.

Na pitanje zašto se nije kandidirao za predsjednika na posljednjim unutarstranačkim izborima, Plenković je odgovorio da je stranka bila relativni pobjednik izbora 8. listopada i da je nakon zahtjevnih pregovora uspjela sastaviti vlast, a on je smatrao da su hrvatskoj Vladi i stranci potrebni stabilnost i koncentriranje na program reformi.

Plenković drži kako je trebalo promisliti o tome hoće li se uopće ići u rušenje Vlade koju je sastavio HDZ te da se u tom pogledu moglo pronaći rješenje.

Na pitanje kada će se u stranci održati izbori, nije dao jasan odgovor, a Karamarku je poručio da bude na visini političke odgovornosti. Trebamo djelovati brzo, organizirati izbore po načelu 'jedan član, jedan glas' i okrenuti se novim parlamentarnim izborima u rujnu, rekao je Plenković.

XS
SM
MD
LG