Dostupni linkovi

Više od 30 zvaničnika SAD apeluje za učlanjenje Crne Gore u NATO


General Phillip Breedlove jedan od potpisnika otvorenog pisma
General Phillip Breedlove jedan od potpisnika otvorenog pisma

Više od 30 bivših visokih američkih zvaničnika i vojnih komandanata apelovali su na Bijelu kuću i Kongres da formalno odobre učlanjenje Crne Gore u NATO do 2017-te, uz poruku da će članstvo balkanskih država promovisati "stabilnost i sigurnost na Jugoistoku Evrope"

Potpisnici otvorenog pisma, koje je objavljeno u ponedjeljak su među ostalim, bivši američki ministar odbrane Chuk Hagel (Čak Hejgel) i bivši glavni komandanti NATO snaga u Evropi, general Philip Breedlove (Filip Bridlav) i admiral James Stavridis (Džejms Stavrdis).

U pismu objavljenom na web sajtu "Rat na ivici" (War On The Rocks), oni su naveli da je Crna Gora "izgradila malu ali sposobnu vojsku i reformisala svoje službe bezbjednosti u cilju ispunjavanja NATO standarda" i "napravila značajan napredak" u vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Bivši sekreatr za odbranu SAD Chuck Hagel
Bivši sekreatr za odbranu SAD Chuck Hagel

Takođe su saopštili da bi članstvo Crne Gore "jasno odbacilo mogućnost da bilo koja treća strana ima de facto veto na prošrenje NATO-a", čime se očigledno referišu na snažno protivljenje Rusije da Podgorica uđe u Alijansu.

Crna Gora i NATO su prošlog mjeseca potpisali protokol o pristupanju Alijansi. Time su Crnoj Gori otvorena vrata za učešće na NATO sastancima kao posmatrač dok sve države ne ratifikuju protokol.

XS
SM
MD
LG