Dostupni linkovi

Grupe za ljudska prava kritikuju sporazum EU i Turske


Ilustracija
Ilustracija

Vodeće grupe za zaštitu ljudskih prava su u ponedjeljak, na Svjetski dan izbjeglica, kritikovale sporazum EU i Turske o migrantskoj krizi i uslove u kojima izbjeglice žive u Turskoj.

Ogranak grupe Amnesty International (AI) u Turskoj pozvao je sve zemlje da preuzmu veću odgovornost u zaštiti izbjeglica.

Umjesto da povećaju novac za bezbijedan i legalan ulazak izbjeglica u Evropu, "EU je napravila nelegalne dogovore s Turskom kako bi zaustavila talas migracije", saopštio je AI.

Sporazum Ankare i Brisela predviđa da sve izbjeglice koje nelegalno uđu u Grčku budu vraćene u Tursku, bez procjeene njihovih zahtjeva za zaštitu na osnovu procjene da je Turska "sigurna treća zemlja".

AI tvrdi da je Turska, kako bi smanjila odlazak izbjeglica u Grčku, povećala nezakonita pritvaranja, ali i da prisilno vraća izbeglice u Siriju ili ih pritiska da se "dobrovoljno" vrate.

Organizacija je pozvala Ankaru da izbeglicama obezbedi sredstva za osnovni život, posao, zdravstvenu negu i obrazovanje, a EU je pozvala da odmah prestane da vraća izbjeglice u Tursku na osnovu njenog proglašenja za sigurnu treću zemlju.

Human rights watch (HRW) je takođe od EU zatražio da razmotri zahtjeve sirijskih izbjeglica za zaštitu prije nego što ih vrati u Tursku, pozivajući se na nadostatak prava izbjeglica i manjak osnovnih potreba za pristojan život.

"Teško da je iznenadjujuće da mnogi ne dobijaju podršku koja im je prijeko potrebna za izdržavanje", imajući u vidu da je u Turskoj smješteno više od dva miliona sirijskih izbjeglica, rekla je Stephanie Gee (Stefani Dži) iz HRW.

Ona je pozvala međunarodne donatore da pomognu Turskoj da unaprijedi osnovna prava izbjeglica.

"Bezbijedan" ne znači samo zaštitu od rata ili gonjenja, nego bi trebalo da uključi i pravo na rad, zdravstvenu njegu i obrazovanje, saopštio je HRW.

Prema sporazumu EU-Turka, Unija će za svakog u Tursku vraćenog imigranta koji ilegalno s turske teritorije dođe u Grčku, prihvatiti doseljavanje jedne ratne izbjeglice iz Turske, pošto se tamo utvrdi da ima pravo na azil u Uniji.

Anakra tvrdi da u Turskoj imaju tri miliona izbjeglica, od kojih su 2,75 miliona Sirijci.

XS
SM
MD
LG